lauantai 5. huhtikuuta 2014

Messuilua ja orin valinta

Seuramme Kärkölän Urheiluratsastajat järjesti yhteistyössä SS Riders Finlandin kanssa tänään bussikyydityksen Tampereen Hevosmessuille. Messubussi starttasi jo klo 9 Nesteeltä ja sitä ennen Annette oli jo reippailut ja kävelyttänyt meidän hepsut. Messuilta shoppailu oli jo etukäteen vähän pannassa, mutta hoitotuotteita, Annetten kypärä ja jos nyt jotain pientä oli ajatuksissa. Löysin Johannan inspiroimana ratsastushousut Antonille - ihka ensimmäiset. Anton olikin niistä ihan innoissaan. Annette sai vihdoin haaveilemansa Samshieldin kypärän. PharmaCaren osastolta täydennettiin Arnicaa ja B-vitaaminia ja Agrilta ostin Mira-Murun herkkuja, omena-makupaloja. Niin ja taisinpa tilata Hevoset ja Ratsastus -lehden vuosikerrankin.

Messujen parasta antia oli kuitenkin vierailu Sammaliston Tallin osastolla. Anneli oli yhtä mukava kuin puhelimessa ja juttelimmekin pitkät tovit oriista ja sen soveltuvuudesta Miralle ja siitostouhuista muutenkin. Suvun puolesta mitään sukusiitokseen liityvää estettä ei ole ja sukulinjat vaikuttaisivat muutenkin hyviltä, on saksalaista L:ää ja C:tä riittämiin :) Sammalistossa eivät käytä mitään sopimuspolitiikkaa eli papereita ei tarvitse tehdä, oriilla saa olla kaudella 150 tammaa ja näillä markkinoilla se ei muodostune uhkaksi, siispä sovimme asiasta vain suullisesti. Kyllä vaan, ori on valittu, miksi lähteä mertaedemmäs kalaan kun tällä pojalla tuntuisi olevan annettavaa.

Jälkeläisnäytöt ovat jo selkeät. Huippuvarsoja ja ennenkaikkea huippuluokan urheiluhevosia. Cassander van het Bremhoff oli Belgian paras hevonen kolmea vuonna peräkkäin (5-7 vuotiaana). Vauhtia ja ponnua riittää kuten voit nähdä. Ihana kimo, väri tosin tulee äidin puolelta.

Eikä periytys ole yhden menestyjän varassa, myös muita jälkeläisiä löytyy, jotka ovat pärjänneet, eritoten Concretop Conquest joka siis muuten on löytämäni tiedon mukaan (Horsetelex) yksi ja sama hevonen kuin Colorado (nimi muuttui USAan muuton yhteydessä), toisin kuin monessa Concretoa kuvaavassa tekstissä annetaan ymmärtää. Tässä Coloradon taidonnäytettä irkkuratsastajansa kanssa.


Jälkeläisasia näyttää olevan todella hankalaa selvitettävää. Mistään ei ilmeisesti aukottomasti saa selville oriin kaikkia jälkeläisiä, edes niiden määrää. The Sport Horse tietokanta kertoo kuudesta jälkeläisestä Atlanta, Ben Nevis, Zevida, Eira S, Cassander van Het Bremhof ja Cierania. Sukuposti ilmeisti niistä jotka ovat jotenkin Suomeen liittyviä Concreta, Coud de Foudre NT, Obelix, Conreto, Chouchou v. Rossemhof Z, Moutamin v. Rossemhof. Netissä kun surffailee löytyy ainakin toinen mokoma nimiä by Concreto (Contenderistä). Mikähän on oikea luku?
Ainoa asia mikä hivenen mietityttää on luonnepuolen osalta se, mitä Anneli sanoi Concreton "höseltämisestä" sitähän emme Miralle kaipaa, tyttöhän on kuin enkeli kaikessa hoitotoimenpiteissä, mutta selästä käsin höseltämistä riittää, sitä emme kaipaa vahvistettavan. Toisaalta puhuimme pitkään siitä mikä osa hevosen käytöksestä on luontaista, mikä opittua ja mikä koulutuksella muutettavissa. Concreton selässä ei edelleenkään oltu käyty eikä sen kunnosta sen osalta ollut tietoa, orihan on keskittynyt enemmän kilpailemiseen kuin siitokseen ja isot luokat ottavat veronsa. On kuitenkin liikutuksessa ja ulkoilusssa säännöllisesti. Sammalistossahan tekevät yhteistyötä KS-tallin kanssa ja vielä oli vähän epäselvää, ketkä oreista tänä kautena astuvat KS-tallilla. Asiakkaan näkökulmasta asialla ei kuitenkaan ole vaikutusta, varsinkin jos tarkoitus on astuttaa muualla. Leenasta Annelillakin oli hyvät käsitykset, tavaran tilaus onnistuu Orimattilaan hyvin molemmista paikoista.


Concreton esittely  on tullut nyt myös Sammaliston sivuille. Yhden videon kerran onnistuin löytämään Concretosta itsestään radalla, mutta nyt en enää löydä sitä, en sitten millään hakusanoilla. Oripäivilläkin jotain videota näyttivät. Myös orihinnasto oli päivitetty. Anneli jutteli, että saattaisi nostaa astutusmaksua kun niitä ei viimekaudellekaan nostettu lainkaan, mutta samana nuo olivat pysyneet ja samana myös varsamaksu. Tiineysmaksukin näyttäisi olevan mahdollista.

Pitkä messupäivä, ihan mukavasti ehdimme myös vähän hyppelyä lopuksi katsomaan ja bussikyyditykset menivät juuri niin kuin niiden pitääkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti