maanantai 24. maaliskuuta 2014

Oreja!!!


(Päivitetty videoiden osalta 4.1.2015)

Olihan Oripäivät!
Fiance Noirin 1-vuotiaat tammavarsat oriparaatissa

Huonot uutiset ensin, päivän ISONA pettymyksenä oli Prinz Clintuksen hylkääminen eläinlääkärin tarkastuksessa. Syyksi kerrottiin toisen kiveksen puuttuminen - ihmetyksen määrä oli suuri, sillä ori on hyväksytty jalostukseen Italiassa ja siltä löytyy jälkeläisiäkin. Lieneekö joku haveri, josta ei ole tietoa tai papereita (loukkaantumisen takia puuttuva kives ei este jalostukseen käytölle) vai ollaanko Italiassa oltu vähän suurpiirteisempiä? Kummasti aktivoituivat aistit muiden orien suhteen odotetun ja toivotun prinssin jäädessä pois.

Myös Rasmussen P oli jäänyt "kiinni" eläinlääkärintarkastuksessa (kuulema yläpurenta), häntä näimme kuitenkin oriparaatissa saksalaisen ratsastajansa esittämänä.

Koulupuolen oreista juuri Rasmussen P miellytti silmää!
Kokonaisuus alkoi siis hieman takellellen sekä Prinssin että Rasmussen P:n ollessa poissa, niinpä ensimmäinen esitettävä ori (emme ehtineet kuin hetken seurata Sammaliston tallin Aqua Marinea ratsain) jonka näimme kokonaisuudessaan oli jo aiemmin etsimäni holstein Concreto (Contender). Tällä orilla on sekä suoritusnäyttöjä että jälkeläisnäyttöjä riittämiin eikä oriin ulkoisessa olemuksessakaan ole napisemista. Oriin esitti todella ammattimaisesti (kuten miltei kaikki muutkin Sammaliston oriit, tekemistä riitti!) saksalainen esittelijä Alex. Täytyykin tässä kohtaa todeta, että oriiden esittelyssä oli todella paljon tasoeroja, Sammaliston oriit nousivat tämän esittelijän(kin) ansiosta ylitse muiden.


CONCRETO - Isän esteindeksi 149 (99 %),jälkeläisten voittosumma 7,68 me. Kilpailleita jälkeläisiä 23, startteja
337, S-sijoituksia 4. Colorado (Concreto – Cannonbal), BWB hyväksytty, kv-sijoituksia,Cassander
van det Bremhoff, Belgian paras nuori 5-, 6- ja 7 –v., hyv. oldenburg,Concretop Conquest, sij.
S-tasolla.Holst. tammalinja 173.Emänemä 3 jälk., kilpailleita mm. K-Folia (Constantina 3

Concretosta voi lukea lisää saksaksi täältä ja englanniksi täältä. Concretoa ei esitetty lainkaan ratsain, mikäli ymmärsin oikein, syynä oli se, että ori oli vasta hiljattain saapunut Suomeen eikä sen ratsastuskunnosta ollut selvyyttä. Concreto käyttäytyi pääosin kuin herrasmies, jotain pientä sanomista oli välillä askellajiin, mutta rakenne-esittelyssä herra oli oikeinkin asiallisesti.

Concreton ravia tässä


Panttaan arvostelun tulokset ja palkitsemisen vasta postauksen loppuun :)

Ensimmäisenä väliaikaohjelmana oli hauska suomiputtejen katrilli :-)


Hauskaa oli myös törmätä ekan luokan luokkakaveriin Terhiin, jolla oli Siiri tammansa kanssa samoin astutusaikeita ja sopiva ori bongattu Schockemöhlen katalogista. Kiva jutella astuttamiseen liittyvistä ihmettelyn aiheista ja suunnitelmista.

Katrillin jälkeen saimme katsastaa 3-vuotiaiden oriiden irtohyppytalenttia. Osalta sitä löytyi enemmän, osalta vähemmän. Eniten sykähdytti jo katalogistakin aikaisemmin bongattu oldenburgilainen Lissabon (Lordanos).

Lissabonin tyylinäytettä




LISSABON - Isäoriin esteindeksi 144 (96%). Isäoriilla lukuisia sijoituksia vaikealta  tasolta ja sen jälkeläisistä yksi on sijoittunut kouluratsastuksessa tasolla S ja 38 esteratsastuksessa tasolla S. Isäoriilla on 32 hyväksyttyä orijälkeläistä ja 21 StPr -tammajälkeläistä.

Lissabon sykähdytti myös irtona, tässä video.






Irtohypytyksen jälkeen väliaikaohjelmassa oli (leikkimielistä) kisailua niin esteillä kuin koulussakin. Estradilla oli myös Johannan messuilta bongaama Friisin Paletti suomenpienhevosori pariestekisailuissa. Hieno liinaharja.





Kisailun jälkeen palkittiin joitakin kasvattajia, minkä jälkeen olivat vuorossa oritesteihin osallistuneiden palkitsemiset. Kokonaissaldona päivillä hyväksyttiin vain kuusi oria, niistä yksi ratsuponiori Spawn.

Ratsuponiori Spawn koeratsastuksessa Minna Niemisellä (Del-varsat)
Muut hyväksytyt oriit Spawnin ja toisen ratsuponioriin Barlume di Speranzan lisäksi olivat ----Tadaa!
Concreto, Lissabon, Aqua Marine (kaikki Sammaliston tallilta) sekä Fiance Noir (uusinta tarkastus) .

Seuraavaksi tunnelmia palkitsemisesta.

Hokkus ja Noora palkitsivat

Lissabon kunniakierroksella

Concreto odottelee palkitsemis vuoroaan


Lissabon


Concreto


Spawn

Lissabon ja Mikael Nolin palkitsemassa
Concreton palkitsemisvideo


Lissabonin palkitsemisvideo



Juttelin Gestüt Spreheä edutaneiden Riverbank Horsesin väen kanssa siellä tarjolla olevista oreista, kiinnostavan tarjouksen olivat neuvotelleet - mikäli tamma jäisi tyhjäksi palautettaisiin 300 € jälkeen kaikki maksettu. Jotenkin kuitenkin tuntuisi katseet kääntyvän Suomessa vaikuttaviin oreihin. Etulinjassa ovat Sammaliston tallin Lissabon ja Concreto.

Kumman Sinä valitsisit?

Oldenburg Lissabon rakennekuvassa (Hippos).

LISSABON - kuvaaja Pirje Paananen
Lissabon palkittiin paitsi parhaana 3-vuotiaana myös vuoden 2014 oripäivien parhaana orina. Täältä löytyvät Lissabonin arvostelut. Sille myönnettiin jalostukseen käyttöoikeus vuoden 2015 loppuun saakka ja se merkittiin FWB-kantakirjaan I-jalostusluokkaan.

Holsteiner Concreto rakennekuvassa (Hippos)
CONCRETO - kuvaaja Pirje Paananen

Täältä löytyvät puolestaan Concreton arvostelut . Concretolle, joka on hyväksytty jalostukseen jo aiemmin (Holstein ja BWB ja Rheinland) myönnettiin toistaiseksi voimassa oleva jalostukseen käyttöoikeus (ainoana koko oripäivillä) ja se merkittiin FWB-kantakirjaan I-jalostusluokkaan.

Mikä on muuten tuo salainen ase Alexin kädessä :) ??

Kiitokset Annettelle ja Johannalle seurasta, kiva päivä! Edessä on sukutaulujen ristiinvertailua ja pohdintaa, pohdintaa, pohdintaa :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti