tiistai 11. marraskuuta 2014

Slowfeediä ja laitumen talviteloille laittoa

Talven vapaaheinäkausi alkakoon taas. Tosin pienellä rajauksella eli edellistalven aivan vapaan ratkaisun sijaan otimme nyt kokeiluun pyöröpaalille verkon. Pihinä ihmisenä löysin Honkkarista taakkaverkkoja, eli peräkärryihin tarkoitettuja tukevia verkkoja, joiden silmäkoko on kyllä "oikeita" slowfeed verkkoja suurempi (4,5 cm) mutta ei kuitenkaan mahdottoman suuri ja hinta sitä vastoin vain murto-osan. Sami viritteli viimetalvista havuvanerista paalikehikkoamme niin, että verkossa olevat kuminauhatyyppiset reunanauhat saa vedettyä kireälle alla olevaan kuormalavaan kiinnitettyihin täkkipultteihin kiinni. Kehikon pitäisi varmistaa se, etteivät hepsut pääse tohinoissaan jumittumaan verkkoon kengistänsä (paljon kirjoituksia siitä, että slowfeederit ovat kengättömiä).

Syitä slowfeeding kokeiluun on monia. Muutaman kuukauden yöheinät on annettu verkosta ja kokemukset ovat hyviä, mielestäni hevoset ovat aamulla (silloin harvoin kun aamutallia teen) vähemmä kiireisiä ja kiukkuisia kun saavat yön aikana syödä pidempään, tämä rohkaisee kokeilemaan myös pihalla. Suurin syy kokeiluun on kuitenkin kenties Kupla, jonka kisakroppaa pitäisi yrittää pitää kuosissa. Porukat tarhaavat meillä yhdessä tai vähintään kaksin, joten kaikki pääsevät tai joutuvat nyt samaan malliin kiinni. Metsätarha on sen verran mutakkona, että laitoimme viikonlopusta alkaen kaikki hiekkatarhaan. Riittävä, oman rytmin mukainen ruokailu myös vähentää nelikon tarhauskärhämiä.Kunhan pakkaset tulevat, laajenee hiekkatarha kaadettuun metsään päin niin saadaan vähän lisätilaa aikaiseksi.

Laitumen talviteloille laitto on vielä edessä, voi olla että ensi viikonloppunakaan ei ehdi kun pitäisi hoitaa parit klippaukset ja parit synttärit :). Viemme laitumelle sähköt jatkoroikilla metsäkaistaleen läpi, joten roikat pitää kerätä talven alta suojaan. Vesiletkut olemme jättäneet paikoilleen talven ajaksi, meiltä menee siis suoraan laitumelle vedet ja sähköt talolta käsin. Ensi kesäksi harkinnassa on tehokas akkupaimen. Viime kesänä rakennettu laidunkatos näyttäisi toimineen ja kestäneen nelikon temmellyksen hyvin, pahnat vain poiskeräten ja se riittää. Langat jätetään varmasti tänäkin vuonna paikalleen, tarkistetaan sitten keväällä, tarvitseeko jotain eristimiä tai tolppia uusia.

Hahaa, tänään ostettiin muuten ravihevonen! Ei sentään omaan talliin, mutta seuran kanssa ostimme osuuden SRL:n kimpasta R.R.Nykäisy. Hauska päästä seuraamaan Nykän ja tiimin toimintaa :)


2 kommenttia:

  1. Moikka, etsin tylsyyteeni kiinnostavia blogeja, ja kun tulin tähän blogiin, wau! Kirjotat tosi hyvin ja itse asiassa, meidän hepat on samalta tallilta Saksasta, sama kasvattaja :D Yritin ettiä sun sähköpostia, en löytänyt, mutta jos kiinnostaa ilmanen banneri (oon siis jo tehnyt, tylsyyteen tääkin :D) niin mulle voi laittaa viesti email: emma.tenhunen@gmail.com :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Emma! Kiva kun löysit meidät ja kiitos kehuista :) Kirjoitustahtia kun saisi vielä lisättyä :D Onpa hauska kuulla että sullakin on heppoja Erjalta. Oliko sulla blogia, josta voisi lukea lisää, yritin puolestani etsiä sitä, mutten löytänyt kuin you tube kanavasi :) Mut tavoittaa satu.hyokki@gmail.com ja banneri kiinnostaa tottakai!

      Poista